пʼятницю, 10 січня 2014 р.

Гасло "Геть від Москви!"



Найбільш відкрито і пристрасно закликав відкинути "російський шлях" Микола Хвильовий. Цей видатний діяч (справжнє прізвище Фітільов) виріс на Східній Україні в родині дрібного російського дворянина. Під час громадянської війни приєднується до більшовиків, прагнучи взяти участь у будівництві всезагального й справедливого комуністичного суспільства. Після війни Хвильовий стає одним із найпопулярніших радянських українських письменників, засновником авангардної літературної організації "Вапліте", а також дослідником питань українсько-російських взаємин, особливо у царині культури.

Сповнений ідеалістичних сподівань, комуніст Хвильовий гірко переконується у кричущій невідповідності між теорією й практикою більшовиків у національному питанні та у російському шовінізмі партбюрократів, які, за його висловом, ховали свою упередженість «у Марксовій бороді». Щоб урятувати революцію від згубного впливу і російського імперіалізму, Хвильовий вирішує викрити його. Він доводить, що «пасивно-песимістична російська література сягнула своєї межі й зупинилася на роздоріжжі», та радить українцям відмежуватися від неї. Пристрасний заклик Хвильового до українців іти власним шляхом був висловлений у знаменитому його гаслі «Геть від Москви!»

Хоча Хвильовий звертався насамперед до молодих авторів, які шукали для себе взірці літературної творчості, його позиція, без усякого сумніву, мала політичні мотивації. Однак слід наголосити, що його антиросійськість грунтувалася не стільки на українському націоналізмі, скільки на революційному інтернаціоналізмі. Хвильовий був переконаний у тому, що світова революція доти не переможе, доки один народ, уданому випадку російський, намагатиметься монополізувати її.

Так і зараз, коли Росія знову почала нове "збирання земель" та встала на курс відновлення своєї імперії, ми висуваємо це заборонине роками, але зараз більш ніж актуальне гасло - "Геть від Москви!". Характер російського імперіалізму змінився, як він змінився в усьому світі, і замість мілітаристської імперії постає імперія економічна; економіка однієї країни підпорядковує собі економіку іншої країни. Теж саме ми бачимо і в політиці США та Євросоюзу, тому до гасла "Геть від Москви!" ми додаємо вже сучасне гасло "Геть від Брюсселя". Ці гасла висловлюють недовіру сучасним економічним імперіям і спонукають до самостійного культурного та економічного розвитку України на користь її власного народу, а не на користь іноземним капіталістам та політикам.

1 коментар: