суботу, 25 травня 2013 р.

Культура споживання та національна культура.

Біда української молоді полягає в її тотальному захопленні масовою капіталістичною культурою та абсолютній пассивності більшості у політичних питаннях. Більшість сучасних молодих українців не визнають та не захоплюються національною культурою, і не бажають її розвивати, або інколи навіть соромляться свого походження та соромляться розмовляти українською мовою. На томість процвітає ганебна, дешева, штучна американська культура масового споживання, яку створюють капіталісти виключно заради прибутку. Масова культура, на відміну від національної, не несе в собі жодної ідеї, жодної думки, жодного позитивного впливу. Прикро бачити молодь, яка не знає своєї історії, не знає видатних діячів, але яка знає усі модні бренди та частіше користується англійською, аніж українською. 

Але справа лежить глибше, не тільки в негативному впливі масової культури ззовні. Молодь бажає бути модною, сучасною та стильною, вона слідує західному зразку, обирає штучні, але модні "цінності", і це тому що в Україні так і не було створено альтернативи, не було створено образу сучасного національно свідомого українця вдягненого в українське усучаснене вбрання, слухаючого українську музику, дивлячогося українське кіно, а не голівудські безглуздіі молодіжні комедіїї. Але ж треба признати, що кіно в україні знаходиться у великому занепаді,та якісної україномовної музики мало, тому щоб створити національно свідоме супіспільство треба підіймати з колін мистецтво. В цьому всьому винна влада, всі уряди починаючи з 91-го року, які будучи буржуазними переймалися й переймаються тільки про свої гаманці, а не про виховання національно свідомої молоді за гуманістичними принципами.

Все що в собі несе масова культура це: купуй,споживай, та купуй ще більше, бо це модно, так роблять всі. І не важливо чи це корисно, чи це щось гарне, чи це щось виховує в людині, це просто модно і крапка.
Якби ж на цьому все закінчувалось, ні. В останні роки масова культура споживання, спілкування через соціальні мережі та відірваність від реальності стали нести в собі цинізм, байдужість, ворожий настрій людини до людини. Жахливо, але в останній час людина стала дешевшою за її речі. Постає питання чи це випадково, або це робиться цілеспрямовано? Другий варінат має право на існування, тому що така поведінка людини у суспільстві влаштовує можновладців та капіталістів, бо вона виключає можливість об'єднання людей у спротив. Це трагедія коли один українець нічого не відчуває до іншого, який наприклад знаходиться у скрутному становищі. Головна ідея популяризації таких негативних рис є в роз'єднанні суспільства.

Наша задача полягає в обмеженні негативного впливу, розвитку та пропагування національної культури, в тому, щоб модною стала національна культура в усіх її проявах, в тому, щоб замість речей справжньою цінністю була людина.

Кожний свідомий українець повинен бути носієм національної ідеї, він повинен нести із собою у світ величезний скарб, що створювався його народом протягом всієї його історії, в цьому скарбі закладен досвід столітть. Українська культура повинная стати домінуючиєю над усіляким буржуазним розбещуючим непотребом!


Сергій Романовський

Немає коментарів:

Дописати коментар